Am încercat să facem ceva frumos pe Facebook, un grup doar pentru bloggeri în care să vorbim despre anumite lucruri. Ideea grupului era simplă, fiecare dintre membrii grupului putea să propună o temă pe care să o abordăm ceilalți pe blogurile noastre.
Eu m-am plictisit să șterg sute de link-uri de pe grup așa că am renunțat. Nu am șters grupul, doar l-am părăsit. Ca mine a procedat și Stilizer, așa că grupul a rămas fără admini. La început părea un grup chiar de succes. Îmi plăcea că majoritatea respectau ceea ce se cerea și toți abordau subiectele propuse. Cum orice minune ține doar 3 zile, au început sclavetii să posteze link-uri la greu, că așa e la noi.
Pe unii i-am rugat frumos personal să nu mai posteze link-uri, dar degeaba. Am postat de 3-4 ori un anunț în care îi rugăm să înceteze, dar nimic. Sunt dezamăgit de unele persoane pe care le credeam serioase. Unul dintre aceste persoane este Blogatu. L-am rugat de 2-3 ori să nu mai posteze link-uri. Trăiască Spam-ul !
Dacă tot ne auto-intitulăm unii dintre noi profesori de blogging, așa se fac vizitele pe blog? Prin spam?
Chiar și cei care se arătau încântați de grup la început postează acum link-uri cu postările lor de pe blog. Verek spunea că nu merită să te pui bine cu blogosfera și mare dreptate avea.
Viața e așa cum ți-o faci tu ! O zi faină !
eu am postat numai vreo 2 – 3 link-uri de cand este facut acest grup :))
@Pietonu: Sunt 79 de membri, fiecare cate (doar) 2-3 link-uri si adio grup.
Tin sa te contrazic nitel. Eu am 2 grupuri facebook, fiecare fiind tematic. Unul este de lepse, altul este de guest-posting. Cu cateva exceptii, am reusit sa feresc grupul de spam-uri. Se da pe aceste grupuri strict guest-posturi , respectiv lepse.
Tine de tine sa faci ceva care sa pasioneze bloggerii. Se spune ca o lege va fi respectata daca va fi receptata de oameni. Poate ca era prea des sa fie in fiecare zi alta tema, poate ca lumea nu doreste o astfel de interactiune. Poate si tu ai gresit ca n-ai aplicat un regulament mai dur (gen fiecare are voie sa greseasca doar o data sau de 2 ori, a III-a oara este exclus). Daca un om vede ca ceilalti spam-eaza, hai sa spam-eze si el. La mine pe grupuri, daca lumea vede ca nu se spam-eaza, nici ei n-o fac.
Si sa-ti mai dau 2 exemple:
1. S-a incercat pe grupul bloggerilor din Romania o chestie asemanatoare. Fiecare avea voie sa dea o singura data un articol de-al lui, in rest trebuia sa dai articolele altuia. Horea Badau a crezut ca asa va creste interactiunea. Surpriza: nimeni nu dorea asta, parea un fel de boicot. S-a renuntat la idee destul de repede. Acum este un grup "de spam" ca toate celelalte.
2. Exemplul bun: grupul intitulat "bloggeri bucuresteni". Acolo am zis sa fie doar bucuresteni si sa fie doar pentru blog-meet-uri. Si se mai dau articole cu concursuri, si tot felul de invitatii. Nu spam-eaza nimeni. De ce? Pt ca atunci cand cineva a spam-at, a existat un moderator sa ia masuri. Si lumea a fost de acord cu ideea. A receptat ideea si scopul blogului. Simplu.
Nu incurajez neaparat spam-ul, desi ii recunosc utilitatea. Si nu-l consider atat de blamabil. Spun doar ca in chestia asta nu doar "ceilalti" sunt vinovati.
@Emil Calinescu: Nu in fiecare zi era propusa o tema, iar daca cuiva nu-i placea ceea ce faceam noi acolo putea foarte simplu sa paraseasca grupul, nu sa ne bombardeze pe noi cu link-uri. De unde poti sti ca persoana care doreste sa intre in grup, vrea defapt sa isi promoveze blogul prin link-uri aruncate pe grup?
Uite asa am scapat cativa in grup, spammeri inraiti, care aruncau repede cateva link-uri si dupa degeaba ii banai, pentru ca ceilalti au apucat deja sa vada acele link-uri si daca el a postat link, de ce sa nu posteze toti?
Sindromul oaia !
Daca erau dati ca exemplu, si erau si sterse postarile atunci ar fi inteles mesajul. Dadeai afara 20 de oameni , ramaneai cu 30 si gata 🙂 Dar repet: poate ca ideea blogului nu a fost buna din start.
Uite, e o chestie asemanatoare pe MostWantedBlog. Se cheama blogpower. Ma uitam retrospectiv. La o editie s-au inscris 14 bloguri (regula e aceeasi: o tema pe saptamana, fiecare scrie pe blog, apoi se voteaza). Sapt trecuta s-au inscris 5. Si ala e blog colectiv, deci in general se inscriu membrii acelui blog. De ce asa putini? A fost la inceput un hei-rupism, un elan, s-a stins treptat 🙂
@Emil Calinescu: De ce sa tragem atat de niste oameni? Nu putem pur si simplu sa fim civilizati si sa citim o descriere sau sa vedem ce se face in acel grup inainte de a posta link-uri ?
lol , cat spam este pe grup .:)
Toate grupurile au avut si vor avea aceeasi soarta daca nu se aplica o regula foarte simpla: La prima incalcare a regulilor, fie si din greseala, membrul sa fie exclus. Daca a fost o greseala si isi doreste cu adevarat sa faca parte din acel grup, fii convins ca te va contacta cu scuzele si explicatiile de rigoare. Clientela selecta, se numeste 🙂
Cat despre unii oameni cu bloguri (blogari sunt foarte putini), eu nu sunt uimit in nici un fel…
Asa-i romanul, la inceput mai calculat, pentru ca dupa sa profite de ceva, pana distruge acel ceva :/
Nu la prima, ci la a II-a eroare. Dar oricum, sa se ia masuri.
Mie o bloggerita (o cunosc personal) mi-a zis: N-AM FOST ATENTA, EU AM DAT ARTICOLUL MEU PE TOATE GRUPURILE. Sunt o gramada de cazuri de genul.
Si este exact firea umana. Omul este nascut pentru a face rau, pentru a fi "deviant", pentru a fura. El nu face asta datorita regulilor, este constrans sa n-o faca. Daca dispare, fie si putin, aceasta constrangere, el va "gresi". Nu e specific doar romanilor, ci este specific tuturor. Dimpotriva, cineva-mi zicea ca in Germania regulile sunt mult mai stricte ca la noi, controlul mult mai dur. Nu sunt ei atat de civilizati pentru ca asa s-au nascut, ci pentru niste oameni vegheaza ca regulile sa fie respectate . Simplu, nu? 🙂
Am ajuns de foarte mult timp la concluzia asta asa ca am decis sa folosesc internetul pentru a mari veniturile.