În ziua de astăzi este foarte uşor să cumperi o maşină de vânzare. O poţi căuta în on-line, pe site-urile de anunţuri sau pe cele specializate în vânzări auto, ai dealeri care te pot ajuta să ai întotdeauna cele mai bune maşini în garaj. Alegerea corectă a unor mașini de vânzare nu se va face însă oricum dacă îţi doreşti să ai cea mai bună maşină şi cea mai fiabilă pe termen lung.
Maşinile puse în vânzare pentru clienţii care îşi doresc o maşină nouă sunt o investiţie destul de mare pentru oricine. Amortizarea investiţiei se va face după câteva luni sau câţiva ani, în funcţie de bugetul fiecăruia.
O alegere corectă va însemna şi economie pe termen lung, dar şi siguranţa unui autovehicul care va fi alături de tine indiferent de drum şi de distanţa parcursă. Ce trebuie să știi pentru a face alegerea corectă?
Încearcă să-ţi dai seama ce fel de maşină ţi s-ar potrivi ţie şi pasagerilor. Înainte să cauţi maşina şi să o alegi din mai multe variante trebuie să te gândeşti serios ce îţi doreşti de la maşină, ce fel de maşină vrei, ce ai nevoie tu, dar şi pasagerii care vor merge cu autovehiculul cumpărat, pe ce fel de şosele, terenuri vei merge cu maşina.
Stabileşte foarte clar ce buget vei avea la dispoziţie pentru achiziţie. Pune pe hârtie ce bani poţi aloca pentru maşină, ce resurse ai la dispoziţie, dar gândeşte-te şi la cheltuieli viitoare cu noua maşină, rate, asigurare, combustibil, consum, mentenanţă şi reparaţii. Bugetul final pentru maşină este format din banii pentru cumpărarea maşinii plus banii de care ai putea să ai nevoie dacă găseşti o maşină care îţi place, dar depăşeşte bugetul tău iniţial.
Mărimea, funcţionalitate, performanţe și dotările unor mașini de vânzare
Stabileşte mărimea maşinii de care ai nevoie. Te gândeşti la câte persoane vor circula cu maşina, ce fel este locul de parcare, garajul, pe ce fel de drumuri vei circula. Maşinile obişnuite, indiferent de numărul de locuri, sunt pentru mediul urban, acolo unde ai nevoie de deplasare rapidă şi să te poţi mişca în trafic, să parchezi uşor, în vreme ce maşinile 4×4, cele mari, sunt pentru terenuri accidentate, pentru zone rurale, unde accesul este mai dificil.
Funcţionalitate şi performanţă, dar şi estetică, stil. Te vei gândi la funcţionalitate înainte de a alege o maşină, la economia de combustibil, pentru că este tot mai scump, la mentenanţe, la valoarea ei la vânzări ulterioare, la confort raportat la mărime.
Performanţele maşinii vor fi importante şi vor deveni un criteriu esenţial în alegerea maşinii – tehnologii, modul în care conduci maşina, viteza, capacitatea de transport, toate vor conta. Să nu uităm de estetică, stil, de design, detaliile caroseriei, interiorului şi exteriorului, sistemele audio, cele mai importante funcţii şi dotări, şi de ele ţii cont înainte de a lua o decizie în privinţa maşinii.
Caută maşini de vânzare care au toate actele puse la punct, uşor de verificat. Dacă vrei să cumperi maşini de vânzare second hand în locul unora noi trebuie să te interesezi de asigurări, de istoricul maşinii, de vânzările anterioare, de toţi proprietarii existenţi până la tine, de starea maşinii la momentul vânzării, de lipsa datoriilor.
Dotările maşinii. Ce ai nevoie să ai neaparat la maşină? Motor robust, pe care să te bazezi pentru longevitatea maşinii şi mentenanţe reduse, consum mic de combustibil, eficienţă mai mare, care înseamnă şi bani economisiţi, transmisie excelentă pentru consum redus de carburant, performanţe optime ale motorului, asistenţă la condus pentru mai mult confort şi siguranţă sporită în timpul rulajului. Plus acces la Wi-Fi, Bluetooth, porturi, locuri încălzite şi capacitatea de remorcare se pot adăuga pe lista de dotări pe care le vei avea în vedere.
Leasing sau achiziţie cu bani cash, test drive şi eficientă energetică, siguranţa maşinii
Cumpărare sau leasing? Leasingul este o variantă mai bună dacă nu vrei să te complici cu reparaţiile şi cu mentenanţa, dacă vrei să conduci mereu maşini noi pe care în alte condiţii nu ţi le-ai permite şi dacă vrei rate mai mici ca la un credit obişnuit luat de la bancă. Dacă vrei flexibilitate alegi leasing, dacă nu vrei să ai rate şi să schimbi maşina, dacă vrei să ai maşina ta în garaj mereu şi să faci ce doreşti cu ea, fără limitări, atunci este bine să o cumperi.
Testarea unor mașini de vânzare înainte de cumpărare. Solicită un test drive ca să ştii cum merge maşina, dacă sunt probleme, indiferent că este nouă sau este una second hand. Doar aşa poţi să vezi dacă te poţi obişnui cu ea, dacă este uşor de condus şi dacă are performanţele promovate, dacă se comportă bine în timpul condusului.
În timpul unui test drive vei fi atent la acceleraţie, frânare, la comportamentul motorului şi sistemelor de sub capotă, la zgomote şi la roţi, la calitatea şi la eficienţa frânărilor sau a pornirilor de pe loc în diferite scenarii. Este bine să ai cu tine şi un mecanic ca să poţi evalua corect şi obiectiv maşina pe care o vei cumpăra.
Eficienţa energetică pe termen lung. Costurile cu benzina, motorina se vor reduce substanţial şi impactul asupra mediului va fi redus dacă eşti atent şi la eficienţa energetică. Este bine să te orientezi spre vehicule hibride, electrice, spre cele cu autonomie mare şi foarte silenţioase la pornire şi în timpul deplasărilor.
Siguranţa, la fel de importantă. Înainte să cumperi o maşină trebuie să te interesezi şi să ştii totul despre siguranţă, despre frâne, airbag-uri, despre controlul tracţiunii. Cele mai sigure maşini de vânzare costă şi ceva mai mult, deci nu face compromisuri când vine vorba de siguranţa ta şi a pasagerilor care te însoţesc în maşină.